pátek 30. března 2018

Bezlepkový rýžový kvásek

Díky Julii se již nějakou dobu věnuji bezlepkovému pečení, a protože se můj Jirka málem zhroutil když kupoval bezlepkové droždí k v krámě již podruhé a z úsporných důvodů koupil raději jen dva balíčky a i když by se mi hodily minimálně čtyři.
Rozhodla jsem se, že zkusím udělat bezlepkový kvásek, abych nepokoušela jeho zatím nízký tlak.
Zkusila jsem domácí rýžový kvásek, a to proto že je pro začátek jednodušší na odzkoušení.

Vtip je v tom že, mezi droždím z krámu(laboratoře) a kváskem je ten rozdíl že kvásek ať rýžový či jiný je pro lidské tělo mnohem šetrnější a jednodušeji stravitelnější.
Rozhodně nebudete mít po domácím kvásku nadýmaní a bolení břicha jako se to se to může stát po droždí (pokud tedy nesníte pekáč plný horkých rohlíků ;))


Pro začátek Kvásek je živý organismus a také i reaguje na naše očekávání.
Proto pokud se rozhodnete, že k nemu budete přistupovat stylem že se to nepovede, tak se vám nejspíše nepovede ani kvásek :-)


Na fotce vidíte již zralý a hotový kvásek připravený pro odebrání.














Zde již máte recepturu:

100 g  rýžové mouky
100 g vody

Jednoduchý návod :

Obojí slijeme do skleněné nádoby, promícháme a po té dvakrát denně přikrmujeme lžící rýžové mouky a vody po sedm dní  než je hotovo. Hotový kvásek voní lehce nakysle.

Po celou dobu musí být kvásek buď lehce přiklopen víkem sklenice nebo zakryt potravinovou fólií do které uděláme větrací dírky. Musí být takto přikrýt aby neokoral
Sklenici s kváskem držíme pokud možno na teplejším místě abychom podpořily proces kvašení. Již cca po dvou dnech je vidět jak se tvoří bublinky. Pokud by se ani pátý den nic nedělo můžeme si trochu pomoci buď najdeme teplejší místo pro kvásek a nebo kvašení podpoříme tím, že přihodíme kousek hrozna nebo nebo pár nesířených rozinek.

Po to co je kvásek hotov je třeba jej již "jen" udržovat. a to tak, že z něj minimálně jednou týdně budeme péct ( ideální je určitě víckrát ) a nebo pokud nepečete tak často se musí kvásek pravidelně dokrmovat alespoň 1 x týdně 1 lžící vody a 1 lžící mouky.

Pak z něj již můžete péci chléb, buchty lívnace a další.
Ale pozor vždy si odeberte lžíci kvásku na příště aby jste nemuseli začínat vždy od znova a zkládat dalšího Herberta, či Alberta ;-)

Vždy pozor na muže, který se vám zrovna rozhodně uklízet lednici ať nepřijdete o kvásek ;-) Vážně už se to párkrát stalo ....

Kvásek je třeba skladovat v lednici, či na jiném chladném místě kde nebudou velké výkyvy tepla.


Mnoho úspěchů při pečení přeje

Klára a Jirka

Žádné komentáře:

Okomentovat